Wydawca treści Wydawca treści

Grzyby

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów, czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń, czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać - odpowiedzi na te i inne pytania.

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów?

Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy  znaleziony  grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie.

Aby nauczyć się prawidłowego zbierania grzybów i rozpoznawania gatunków warto uczestniczyć w organizowanych przez nadleśnictwa grzybobraniach. Informacje o nich znajdziecie na stronie www.lasy.gov.pl oraz stronach jednostek. Warto szukać porady w punktach skupu i u grzyboznawców - nadleśnictwa nie zajmują się ocenianiem grzybów. Bezpłatnych porad na temat zebranych w lesie grzybów udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, które znajdują się w każdym powiatowym mieście. Prowadzą one także rejestry grzyboznawców, którzy udzielają porad.

W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, czy podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Wezwany w porę może uratować życie. Nie należy lekceważyć takich objawów. Trzeba też pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, później stan chorego gwałtownie się pogarsza.

Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń?

Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu:  na uprawach do 4m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.

Należy oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a  mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej – poznaj dokładnie listę tych grzybów zanim wybierzesz się do lasu.

Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać?

To pytanie jest zadawane od niepamiętnych czasów. Powstało zapewne tuż po słynnym dylemacie dotyczącym jaja i kury. Skoro jest tyle gatunków rozmaitych grzybów to spokojnie możemy stosować oba sposoby. Każdy jest dobry, ale  stosowany z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych. Możemy delikatnie podważyć także owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki.

Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z  muchomorem zielonkawym. Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu, stąd nie można takich grzybów wycinać. Pamiętajmy, że jeden średni owocnik to dawka śmiertelna dla człowieka.

Jak zbierać i przechowywać grzyby zanim trafią do kuchni?

Pierwsza zasadą jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi, ale groźnymi dla naszego zdrowia owocnikami. Zbieramy tylko owocniki zdrowe, nieuszkodzone i młode, ale nie zbyt młode, bo wtedy trudno rozpoznać gatunek grzyba. Pozostawiamy w nienaruszonym stanie grzyby niejadalne, nieznane nam oraz osobniki stare, które pozostawiamy jako „nasienniki". Najczęściej i tak  są robaczywe. Czy wiecie dlaczego grzyby są robaczywe? Te „robaki", które dziurawią nasze grzyby, szczególnie z letnich zbiorów, to larwy (czerwie) muchówek. Właśnie w grzybach przechodzą część swojego rozwoju.

Warto także pamiętać, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają wydzielając dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie owoców grzybobrania. Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, a nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki. Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu. Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy.


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Dary Świętokrzyskich Lasów 2019

Dary Świętokrzyskich Lasów 2019

Dary Świętokrzyskich Lasów

Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Radomiu i nadleśnictwa Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Świętokrzyska”: Daleszyce, Kielce, Łagów, Skarżysko, Suchedniów i Zagnańsk zapraszają 22 września na VII edycję imprezy edukacyjno-promocyjnej „Dary Świętokrzyskich Lasów”.

Pierwsza część to wielkie grzybobranie z leśnikami. Następnie od godziny 14 w Kielcach będzie miał miejsce Piknik z atrakcjami związanymi z promocją skarbów natury kryjących się w świętokrzyskich lasach. W programie – wyłonienie najlepszego grzybiarza, smaczna niespodzianka, muzyka myśliwska, pokazy sokolnicze i karate, leśne wystawy, atrakcje związane z leśnym pszczelarstwem i bartnictwem, jarmark artykułów z darów natury, konkursy z nagrodami!

Plenerowa impreza edukacyjno-promocyjna „Dary Świętokrzyskich Lasów" organizowana jest po raz siódmy przez świętokrzyskich leśników dla mieszkańców Kielc i regionu, a także turystów odwiedzających region oraz miłośników grzybobrania i innych darów lasów.

Wielkie grzybobranie

Mapa grzybobrania

W niedzielę 22 września od wczesnego rana pod przewodnictwem świętokrzyskich leśników będzie miało miejsce wielkie grzybobranie. Busy rozwiozą uczestników do lasów nadleśnictw Daleszyce, Łagów i Zagnańsk. Zapraszamy również osoby, które przyjadą własnymi samochodami, rowerami lub przyjdą pieszo. Opiekę nad grzybiarzami będą sprawowali miejscowi leśnicy. Szczegółowe informacje w nadleśnictwach oraz RDLP w Radomiu.

Wyjazd z Kielc o godz. 8.00 z parkingu Kieleckiego Centrum Kultury, powrót około godz. 13 również na parking Kieleckiego Centrum Kultury.

Ze zbiorami zapraszamy na ul. Sienkiewicza w Kielcach/most nad Silnicą. Przewidziana prezentacja zbiorów, wybór najlepszego grzybiarza i nauka rozpoznawania grzybów. Czekają atrakcyjne nagrody!

Regulamin Darów Świętokrzyskich Lasów

Leśny piknik

Od godziny 14 na ul. Sienkiewicza w Kielcach oraz na scenie na moście nad Silnicą będzie miał miejsce Piknik z atrakcjami związanymi z promocją skarbów natury kryjących się w świętokrzyskich lasach.

Będzie smaczna niespodzianka z akcentami leśnymi – zupa grzybowa.

Leśnicy wraz z instytucjami partnerskimi przygotowali quizy i konkursy z nagrodami, atrakcje dla dzieci oraz wystawy prezentujące skarby świętokrzyskich lasów. Zorganizowany zostanie także jarmark artykułów z darów natury. Będzie można posłuchać leśnej i myśliwskiej muzyki oraz obejrzeć pokaz sokolniczy. Będzie także pokaz karate, który poprowadzi Mateusz Garbacz, leśnik – pasjonat tego sportu.

W programie (w godz. 14-16, scena na moście nad Silnicą):

  • Podsumowanie efektów grzybobrania: prezentacja zbiorów, wybór najlepszego grzybiarza;
  • Konkursy i quizy z nagrodami związane kampanią Lasów Państwowych „Dla lasu, dla ludzi” i akcją „Drewno jest z lasu”;
  • Wystąpienie eksperta z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach dotyczące grzybów;
  • Wystąpienie Zespołu Sygnalistów Myśliwskich przy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu;
  • Prelekcje na temat wykorzystania leśnych ziół i darów lasu w codziennej kuchni
  • Pokaz sokolniczy
  • Pokaz karate przygotowany przez Konecki Klub Karate Kyokushin
  • Koncert zespołu Trompes de Pologne – zespół przy Muzeum Łowiectwa i Jeździectwa w Warszawie

Wydarzenia towarzyszące (w godz. 11-16, ul. Sienkiewicza):

  • Prezentacja nadleśnictw Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Świętokrzyska” – stoiska tematyczne dotyczące akcji „Drewno jest z lasu” realizowanej w ramach kampanii Lasów Państwowych „Dla lasu, dla ludzi”;
  • Stoisko promocyjne dotyczące projektu rozwojowego Lasów Państwowych Zdrowa Żywność z Polskich Lasów w zakresie działań:
    • „Pszczoły wracają do lasu”, na którym będzie można spróbować leśnych miodów i sił w dzianiu barci oraz porozmawiać z leśnikami – pszczelarzami;
    • „Dobre z lasu” miejsce degustacji pyszności z dziczyzny, miodów oraz płodów runa leśnego pochodzących z polskich lasów;
  • Prezentacja auta elektrycznego zakupionego w ramach projektu „Las energii” zorientowanego na rozwój elektromobilności i upowszechniania odnawialnych źródeł energii, stawiającym na bezpieczeństwo energetyczne i ochronę środowiska poprzez zminimalizowanie emisji zanieczyszczeń;
  • Wystawa grzybów przygotowana przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Kielcach „Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia”. Ponadto WSSE przygotuje stoisko gdzie będą udzielne porady profilaktyki chorób odkleszczowych;
  • Stoiska wystawowe instytucji partnerskich (m.in. Polski Związek Łowiecki, Świętokrzyski Park Narodowy, Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych, Zespół Szkół Leśnych im. Romana Gesinga w Zagnańsku);
  • Jarmark świętokrzyskich producentów artykułów z darów natury – Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.

Wstęp wolny – zapraszamy!! Czeka smaczna niespodzianka!

Organizatorzy: Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Radomiu, nadleśnictwa Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Świętokrzyska”: Daleszyce, Kielce, Łagów, Skarżysko, Suchedniów, Zagnańsk.

Partnerzy: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Urząd Miasta Kielce, Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych, Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach.

Patronat honorowy: Wojewoda Świętokrzyski, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, Prezydent Miasta Kielce.

Patronat medialny: TVP3 Kielce, Radio Kielce, Echo Dnia, Radio EM.

Miejsce:

Lasy nadleśnictw: Daleszyce, Łagów i Zagnańsk (grzybobranie), Kielce, ul. Sienkiewicza/most nad Silnicą (piknik).

Termin:

22 września, godz. 8.00-16.00

Osoby do kontaktu:

Edyta Nowicka – RDLP w Radomiu
e-mail: edyta.nowicka@radom.lasy.gov.pl

telefon: 48 385 60 16, tel. kom. 604 579 388

Monika Karst – Nadleśnictwo Kielce
e-mail: monika.karst@radom.lasy.gov.pl

telefon: 41 335 63 87, tel. kom. 661 991 986

Andrzej Zagnieński – Nadleśnictwo Łagów
e-mail: andrzej.zagnienski@radom.lasy.gov.pl

telefon: 41 307 40 23, tel. kom. 519 350 510

Beata Harabin – Nadleśnictwo Daleszyce
e-mail: beata.harabin@radom.lasy.gov.pl

telefon: 41 317 19 68